Camilla Zeguers Fotografie

Over Camilla Zeguers 

 

 

De kenmerkende fotografische visie van Camilla Zeguers.

Met de gegevens die voor handen zijn creëert Camilla Zeguers krachtige foto’s. Vorm en inhoud daarvan spreken direct aan. Op het oog lijken het eenvoudige composities maar als je  beter kijkt zie je details die samen een groter verhaal vertellen. Zo krijgt het karakter van de actie, het landschap, het gebouw of de persoon diepere betekenis.

 

Korte levensbeschrijving over Camilla Zeguers.

Geboren in 1949, vlakbij Maastricht, gaat Camilla Zeguers in 1968 naar Amsterdam. Zij haalt in 1973 aan de Rietveld Academie het diploma voor fotografie en vormgeving. En wint daarbij de prijs van de stad Amsterdam met een klankbeeld over de aanleg van de metro. In 2013 zal dit klankbeeld, nu gedigitaliseerd, worden vertoond op Open Monumentendag.

Vanaf begin jaren zeventig runt Camilla Zeguers met haar partner André Leenes een foto-productiebedrijf. Naast portretten en fotoreportages maken zij boeken, postzegels, boekomslagen, kalenders en jaarverslagen voor PTT, Elsevier, Bruna en andere bedrijven en voor de provincies en gemeenten. Zo brengen zij in een project voor de provincie Limburg, alle kruisbeelden langs velden en wegen in Zuid-Limburg in kaart en leggen ze in hun context fotografisch vast. In Amsterdam maken zij gevelstenen- en vensterkalenders, monumenten- en winkeltjesboeken en een boek over de stegen van Amsterdam.

Wanneer André Leenes in 1979 overlijdt, verdiept Camilla Zeguers zich verder in de achtergrond van de voor haar archief gefotografeerde historische onderwerpen en in de symboliek daarachter. Ze studeert af in kunstgeschiedenis, archeologie en taalbeheersing aan de VU en in de geschiedenis van de fotografie aan de RU in Leiden. Ook haar passie voor architectuur, die zij al van kinds af aan koestert, kan ze daardoor structureren. Tijdens haar studie inventariseert en automatiseert zij de collectie van het Van Abbemuseum . Zij promoot in de Verenigde Staten de tentoonstelling voor het vijftigjarig bestaan van het Van Abbe en doet tegelijkertijd (educatieve)ervaring op bij de grote musea in New York, Philadelphia, Baltimore en Washington.

Camilla verhuist begin jaren tachtig naar Flevoland en laat zich in haar fotografie inspireren door de “maakbare samenleving” van deze nieuwe provincie. Zij exposeert fotoseries over vrijwilligerswerk en haar intrigerend strak vormgegeven sieraden in het stadhuis van Lelystad. Later toont zij in een overzichtstentoonstelling een selectie uit al haar werk in het provinciehuis in Lelystad (1997). Zij schrijft en fotografeert opnieuw een boek over de stegen in Amsterdam en maakt daar een tentoonstelling bij in het stadhuis (Stopera 1992).

Voor de Rijksdienst van het Wegverkeer markeert zij de ingang van het testcentrum met een roestvrijstalen sculptuur (1999) en krijgt van de Rijksbouwmeester opdracht voor twee series fotowerken voor de rechtbank in Lelystad (2002). In de kamer van Lelystad in het Provinciehuis hangen fotowerken van Zeguers die zijn geinspireerd op de architectonsiche en landschappelijke omgeving van de provinciehoofdstad (2008). Camilla Zeguers portretteert Flevolanders voor het tijdschrift “Jelle” en vrijwilligers voor de milieu en natuurfederatie Flevoland (2012). De laatste jaren werkt Camilla Zeguers met veel enthousiasme aan haar boek “Buiten gewoon Flevoland” dat in 2011 verschijnt. Hierover worden tentoonstellingen gehouden in Nieuw Land Erfgoedcentrum, in het Agoratheater in Lelystad en in het voorjaar van 2012 op Schokland. Met kleine pakkende gedichten licht Zeguers haar fotowerken op de exposities toe.
Als kunsthistoricus en beeld en woordkunstenaar vindt Camilla Zeguers er bovenal voldoening in om anderen deelgenoot te maken van haar passie voor kunst en cultuur. Lezingen en excursies weet zij door haar aanstekelijke visie tot inspirerende ondekkingsreizen te maken voor de doelgroepen waar zij ze op toesnijdt.  

Stuur e-mail* Invoer verplicht
Website by Tomston